444

Midalidare Estate Delux Brut Magnum n/v

Регион
Източна Тракия
Сорт
шардоне 100%
Награди

Създатели на това пенливо вино от най-висока класа са енолозите Николай Катеров и Марин Маринов. Шардонето е от лозови масиви Присовете и Дабовец (сертифициран за био производство). Теренът е хълмист с 10% наклон, почвите – алувиални с наличие на глина и наноси, с високо съдържание на карбонати (Присовете); глинести с високо съдържание на варовик (Дабовец). Гроздето се бере на ръка в началото на август.

Охладените гроздове се пресоват цели по стъпална програма и се разделят на фракции. Следва избистряне на мъстта, декантиране и ферментация при контролирана температура. Виното отлежава върху фините утайки в продължение на няколко месеца, след което се блендира и подлага на студена стабилизация. Следва стерилна филтрация и засяване с активни винени дрожди за вторична ферментация: няколко часа след засяването с дрожди виното се бутилира и затваря с кроненкоркови тапи. Ферментацията трае около 40 дни. По време на този процес налягането в бутилките се повишава от 0 до 7 Бар-а. След ферментацията виното отлежава върху дрождената утайка най-малко 24 месеца, след което се подлага на ремюаж: бутилките се поставят върху дървени стелажи (пюпитри) и се завъртат неколкократно всеки ден, като заедно с това се променя и ъгъла им спрямо пюпитъра. Следва дегоржаж при контролирана температура: процес, при който част от гърловината на бутилката се замразява заедно с утайката. Кроненкорковите тапи се отварят и налягането в бутилката избутва замръзналото кубче утайка. Добавя се експедиционен ликьор и се поставя коркова тапа и кошница. Следва внимателно разклащане на бутилките (Poignettage), за да се хомогенизира виното, както и финална проверка на бистротата му (Mirage).

Дългият път приключва с минимум 3-месечно отлежаване в бутилка.

Отлежаване 36 м, тираж 7/2019, дегоржаж 4/2023. Началото е сложено преди повече от 10 години, когато след внимателно проучване на тероара поетапно се засаждат нови лозя от сортовете шардоне, пино ноар и пино мьоние. Пенливо вино Midalidare Deluxe Brut е представено на пазара през 2018 г., произведено е изцяло по традиционен метод, с ферментация в бутилка 36 месеца.

Алкохол
12%
Произведени бутилки
6080 (0,75 л), 315 (1,5 л)
Цена
95 лева - магнум