Енологът на Братанови, Мария Стоева, отново доказва изключителните си професионални качества с тази расова сира – мощна, балансирана и въздействаща, просто великолепно вино!
Собствените насаждения на Братанови от сира са общо 9 ха, част от 2 лозови масива от общо 44 ха с още 9 сорта, създадени на два етапа (2006 г и 2016 г.) върху югозападните склонове на Сакар планина, в землището на с. Шишманово, община Харманли.
Гроздето за това вино е изцяло от по-стария масив в местност Армутлука. Названието на местността произлиза от турската дума армуда, което означава сладка круша, каквито са расли там преди години освен лозовите насаждения. Част от терените са били собственост на дядото на Стойчо Братанов (един от основателите на Винарна Братанов), който е притежавал най-голямото лозе в селото, произвеждал е вино и го е продавал в собствената си кръчма в началото на ХХ век.
Възрастта на лозето със сира за реколта 2017 е 11 години. Лозята се отглеждат без напояване (dry-farming), без хербициди, само с механична обработка на почвите. Минимално са използвани конвенционалните препарати за борба с болести и вредители, а след години на устойчиво отглеждане и 3-годишен преход от края на 2024 г. са официално сертифицирани за биологично земеделие.
В строежа на Сакар планина се разкриват разнообразни скални разновидности, запазили следи от дългата геоложка история на Земята от преди няколкостотин милиона години (метаморфити, гранити, метаседименти, карбонатни, вулкано-седиментни и други). Тази геоложка специфика оказва пряко влияние върху вида на почвите, които (дори в границите на един лозов масив от 10 ха) може да са изключително разнообразни – от много леки песъчливо-глинести, понякога силно каменисти, на места карбонатни, канелено горски, до по-тежки глинести почви.
Конкретният парцел от 3 ха сира е с предимно песъчливо-глинести канелени почви, леко каменисти, върху основа от метаморфни трошливи скали и съответно с отличен дренаж. Надморската височина е около 150 м, хълмист терен. Гъстотата на засаждане е 413 лози на декар, при междуредие 2,2 м и преобладаваща формировка нискостеблен двоен Гийо. Почвената структура и ненапояването на лозето позволява на лозовите корени да се развият в дълбочина, което води до по-голяма комплексност в гроздето и по-голяма устойчивост при суша. Географското разположение в Югоизточната част на България, както и преминаващата наблизо р. Марица с проникващите по течението ù ветрове от Егейско море оформят преходен средиземноморски климат с дълго топло лято и мека зима, обичайно без наземна слана и рискове от измръзване. Районът на Южен Сакар има една от най-високите стойности на слънцегреене за България. Полученото грозде обикновено е здраво, с естествено ниски добиви, добра концентрация на полифеноли, зрели танини, по-високи нива на захари, но балансирано от умерена киселинност поради по-хладните нощи и морския бриз.
Сирата за това вино е обрана ръчно в малки касетки от 27 до 30 септември 2017 г., с естествено нисък добив от 600 кг на декар. Следва транспортиране до избата в Харманли, където се преработва веднага – ръчно сортиране, механично ронкане и мачкане.
Екипът на винарна Братанов разкрива още от тайните на това вино:
2017 е една от най-благоприятните реколти за сорта сира след 2013 и 2016. Като цяло е по-суха в сравнение с предходните 2 години, но от друга страна с добро количество дъждове през пролетта и суха топла есен. При червените сортове постигнахме добър баланс между фенолна и технологична зрялост, което ни позволи да направим по-дълго настойване преди и след ферментация, извличайки повече аромати, танини и материя в тях.
Следвайки идеята за тероарния подход, в реколта 2017 отново проведохме алкохолната и малолактична ферментация с естествената микрофлора от гроздето. Това е втора последователна реколта на Сира Елица, в която ферментацията е изцяло с дивите дрожди (от 2016 реколта всички вина на Братанов са с дива ферментация).
Пред-ферментативната мацерация на студ беше почти 7 дни, което беше много благоприятно за извличане на прекурсори на аромати и други полезни вещества. Самата ферментация продължи около 3 седмици, в които, благодарение изцяло на механични енологични похвати, успяхме да извлечем доста добра танинова запасеност. След това балансирахме с 5-дневна пост-ферментативна мацерация на около 28 градуса. Така постигнахме мекота, стабилност и добра предпоставка за последващо развитие на виното в бъчви, както и извлякохме максимално типични за сорта пикантни аромати.
След дивата ферментация в иноксов съд виното отлежава в различни по обем (225, 400 и 500 л) и дървесина бъчви, като за финалния бленд на тази резерва са избрани 9 от тях, от които 30 % са нови – 5 унгарски и 4 френски. Общото отлежаване в бъчвите е почти 3 години, с последващо отлежаване в бутилка от 3,5 г. преди излизане на пазара през януари 2024 г. Виното е нефилтрирано и нестабилизирано преди бутилиране – възможна е поява на благородна утайка.