Дегустационният екип на DiVino е определил тази резерва каберне фран като дълго, прекрасно структурирано и атрактивно вино в топ кондиция. И още: гладко, кадифено в устата с отлични, зрели танини и сладък плод в ликьор във финала на вкуса. Съблазнително, нали? Негови създатели са съсобствениците на Драгомир, семейството уайнмейкъри Константин Стоев и Наталия Гаджева, заедно с техния екип от млади професионалисти.
Гроздето е от лозе, засадено през 2009 в землището на село Свирково, Южен Сакар, в местността Горния баир. Почвата е безкарбонатна, лесивирана, канелено-горска, силно ерозирала. Образувана е под горска растителност – широколистни гори. Дълбочината на профила е от 0,70 до 1,5 м. Почвообразуващата скала е гнайс (метаморфоризиран гранит). Съдържанието на органично вещество (хумус) е много ниско 0,7 % – 1 % в повърхностния хоризонт, а надолу пада още. По механичен състав е леко до средно глинеста. Съдържанието на физична глина е 20-35 % в различните точки на терена.
Гроздето е набрано на 20 септември 2018, в суха и топла есен.
Преминава се през три етапа: студена мацерация – 10 дни при температура 8-10 ºС; алкохолна ферментация – 12 дни при температура 24-28 ºС; постферментативно настойване с твърдите части – 9 дни.
Виното отлежава 24 месеца в нови френски бъчви и съзрява 24 месеца в бутилка преди да бъде предлагано на пазара.
За своята резерва Наталия и Константин споделят:
Работим с тероара на района в Южен Сакар от 2014 година. Видяхме потенциала на гроздето и възможностите да се произвеждат вина с дълго отлежаване в бъчва и последващо съзряване в бутилка. Винифицираме каберне фран от този регион от 2015 година, реколта 2016 купажно вино с каберне фран влезе в DiVino TOP10 на вината от лимитирани серии. В изключителната за нас 2018 реколта този сорт даде всички характеристики на гроздето като по учебник, затова сме и много доволни от факта, че именно различен за Драгомир сорт влиза в класацията тази година.