Мощно, а същевременно гъвкаво, свежо и елегантно вино с впечатляващ баланс. Негов автор е Петър Илиев – енолог, доказал безапелационно своя талант и висок професионализъм.
Лозята, собственост на Four Friends, се намират в село Горно Ботево, близо до Стара Загора. Възрастта им е 20 години. Отглеждат се биологично от 2015 г.
Почвите са канелено-горски излужени. Климатът е умереноконтинентален, с мека зима, влажна пролет и сухо лято. Почвите са много добре запасени с вода и хранителни вещества, което в съчетание с обилното слънцегреене гарантира добър метаболизъм на лозата и възможност за максимално натрупване на повече цвят и структура в гроздето. Доброто качество на гроздето до голяма степен се обуславя и от биологичния метод на отглеждане, което практикуват от 9 години.
Гроздоберът започва традиционно в средата на септември и завършва в средата на октомври за различните сортове и е както следва: мерло – 22 септември 2021 г., каберне фран – 27 септември 2021 г., каберне совиньон – 19 октомври 2021 г., пти вердо – 21 октомври 2019 г.
Петър Илиев споделя:
В конкретната година 2021 нямаше климатични аномалии, процесите на вегетация и зреене протекоха нормално. Лятото се характеризираше с нормални за сезона температури с малко по-хладни от характерните за сезона нощи, есента беше сравнително хладна, валежите бяха в нормални стойности през цялата година. Всички тези фактори допринесоха за доброто и равномерно узряване на гроздето и за запазване на киселините. Получените вина през реколта 2021 се характеризират с интензивни плодови аромати, много добър обем и баланс във вкуса, запазена свежа киселинност. Това са все фактори подсказващи, че конкретната реколта е с много добро качество и има сериозен потенциал за отлежаване!
За това вино се избират конкретни парцели от всеки сорт със съответния клон и подложка. Гроздето се охлажда преди преработка, прави се инспекция на чепките, ронкане и инспекция на зърната. Следва частично смачкване или директно запълване на резервоарите с цяло грозде – различно за всеки сорт, клон, подложка, парцел – в зависимост от това какво искаме да постигнем като краен резултат. Ферментацията е изцяло в резервоари от неръждаема стомана, като преди самата ферментация се прави студена предферментативна мацерация за 5-7 дни, следва ферментация за около 10 дни и постферментативна мацерация за 7-12 дни за различните сортове. Малолактичната ферментация се провежда в бъчви. Отлежаването в конкретната реколта е за период от 15 месеца, като 8 месеца сортовете отлежават отделно, следва купажиране и още 7 месеца отлежаване като готов купаж. Структурата на бъчвите е както следва: 35% нови, 35% второ зареждане и 30 % трето зареждане. Използвани са бъчви само от френски дъб 225 л.
Идеята зад това вино, продължава енологът Петър Илиев, е то да бъде един събирателен образ от различните сортове и клонове грозде и моето виждане за това как трябва да изглежда едно от топ вината на избата. Сортовете, използвани в купажа, са именно тези, които се отглеждат на лозето в непосредствена близост до избата. За това вино се избират конкретни парцели, винифицират се в малки резервоари с идеята да се направят различни „базови“ вина от всеки сорт, всяко от което да носи спецификата на сорта, почвата, клона, подложката и агротехническите мероприятия. Наличието на много и различни базови вина позволява да се направи вино, максимално отговарящо на характеристиките на тероара, спецификата на всеки сорт и вижданията на винаря. Използват се само френски бъчви от подбрани производители и конкретни гори. Биологичното отглеждане на лозята и правилната и целенасочена работа в избата са основополагащи, за да се направи това вино, което да е емблематично за избата.