Забележително каберне – сортово и чисто, с отлична концентрация и дължина! Заслугата за създаването му е на Бойка Кожухарова – основател на малката семейна винарна в едноименното село Богданица.
Гроздето е от собствени лозя в местността Тировете в землището на Богданица, близо до Асеновград, в община Садово. Възрастта на лозята е 17 години. Почвите са чернозем, с примеси на варовик и пясък в дълбочина. В Садовския район са едни от най-плодородните почви на България, които в съчетание с горещите нахлувания от Средиземноморието обуславят уникалния тероар на лозето.
Гроздоберът е проведен на 28 и 29 септември 2023, в касетки от 12 кг. Технологичните стъпки са следните: настойване за 24 часа на 10 °C, ферментация в иноксов съд при контролирана температура 25 °C за 8 дни и последваща ЯМКФ. Виното отлежава 8 месеца в 225 л бъчви от български дъб, второ зареждане.
Бойка Кожухарова споделя:
С поддържането на добра агротехника в лозето и с много ръчни обработки като зелените резитби, които се извършват от нашето семейство, както и благодарение на уникалните почвено-климатични условия, успяваме да получим качествена суровина, от която правим вина с много добър потенциал за стареене. Влагаме цялата си любов и положителна енергия при работата в лозето и с виното, за да получим продукт, който да се хареса на хората.