Енологът на Румелия, големият професионалист инж. Димитър Докузанов, е използвал за това съблазнително, плътно и хармонично вино грозде от 20-годишни лозя на винарната, засадени в местността Песо поле, в землището на пазарджишкото село Смилец. Лозята се отглеждат върху хълмисти терени с южно и югозападно изложение. Отличният терен осигурява максимално огряване на лозите, което е предпоставка за синтеза на багрилни и ароматни компоненти. Добрият въздушен и воден дренаж и честият вятър предпазват лозята от болести. Почвите на лозовия масив са канелено-горски и глинести. Съдържанието на глина и активни карбонати в почвата способства за синтеза и натрупването на багрилна материя и имат благоприятно отражение върху формирането на ароматния потенциал на гроздето. Всичко това осигурява един отличен тероар за отглеждането на горепосочените сортове грозде. Датите на гроздобера за отделните сортове са: 25 септември – сира; 9 октомври – мерло; 17 октомври – каберне совиньон и 30 октомври – мавруд.
Проведена е студена мацерация 48–72 часа, контролирана алкохолна ферментация 10–15 дни и средно около 25 дни ябълчно-млечнокисела ферментация за различните сортове. Вината отлежават самостоятелно по сортове за 24 месеца във френски бъчви на първо зареждане и впоследствие се купажират.
Създателят на виното разказва: Есента бeше с доста високи температури в началото (циганско лято) и умерени до по-ниски към края, слънчево и без валежи, с максимални температури между 20 и 27 градуса. Подходящи условия за доброто узряване на реколтата.
В това вино ще откриете много добра хармония между четирите сорта грозде: мерло, мавруд, каберне совиньон и сира. С всеки от тях е подходено индивидуално. Приложени са различни технологични практики с цел да се извади максимума от всеки сорт, а в последствие да се съчетаят предимствата им и да се допълнят взаимно.