444

Rossidi Orange Gewurztraminer 2021

Регион
Източна Тракия
Сорт
гевюрцтраминер 100 %
Награди

Един ярък и смел пример за българско оранжево вино – натурално вино по всички параграфи, което с реколта 2017 стана #1 в DiVino TOP 50 за 2018. 

Еди Куриян и енологът Петър Георгиев са негови идеолози и създатели. Наричат го виното на 5-те НЕ: не добавят дрожди, не контролират температурата, не стабилизират, не филтрират, не добавят сулфити на никакъв етап от производството. 

Гевюрцтраминерът е от Nikolaevo vineyard в землището на сливенското село Николаево, от 16-годишни лозя, засадени основно върху глинесто-песъчливи почви с варовикови примеси. Масивът е със северно изложение и гледа към Стара планина. Сливен е известен със своя вятър, и част от него стига и до лозята на Росиди. Тези постоянни въздушни течения са благоприятни особено за гевюрцтраминера – те охлаждат гроздето, вентилират листната маса и го предпазват от загниване. Гроздоберът е проведен в периода 10-15 септември 2021.

Ферментацията е спонтанна. Следват 30 дни задържане с твърдите части. Не се провежда студена предферментативна мацерация, както и не се контролира температурата по време на алкохолната ферментация или след това. След този месец, виното се отделя от ципите и отлежава 12 месеца в използвани (10 годишни) бъчви.

Вижте повече за историята и особеностите на това вино тук.

Алкохол
14%
Произведени бутилки
2000
Цена
33